Idag bakade jag choklad makroner till Inkas dagmammas dotter. För första gången klarade sig alla utan att spricka eller fastna på bakplåtspappret. YEY!!! :D Jag lät dom ligga på plåten och vila i en timme i stället för en kvart som det står i mitt recept och det var kanske det som gjorde att dom blev så hållbara.
Det här receptet använder jag mig av.
- 3 dl florsocker
- 90 g skållad, torkad och därefter mald sötmandel
- 1 dl äggvita (ca 3 äggvitor)
- ½ dl strösocker
- ev 5-10 droppar hushållfärg
- Smörkräm med hallonsmak
- 100 g rumsvarmt smör
- 1 ½ dl florsocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 äggula
- 2 msk hallonsylt
- ev. några droppar röd karamellfärg
- Smörkräm med chokladsmak
- 100 g rumsvarmt smör
- 2 dl florsocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 2 msk kakao
- Smörkräm med citronsmak
- 100 g rumsvarmt smör
- 2 dl florsocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 1 tsk finrivet citronskal
- 1 tsk pressad citron
- ev. några droppar gul karamellfärg
Tillagning
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Sikta ner florsocker och mandel i en bunke.
- Vispa äggvitan i en annan bunke med en elvisp (börja på låg hastighet och öka efter hand).
- Tillsätt strösockret, vispa till en styv marängsmet.
- Häll de torra ingredienserna i marängen och blanda varsamt.
- Spritsa ut ca 40 klickar stora som femkronor på plåt med bakplåtspapper.
- Låt kakorna vila c:a 15 minuter på plåten.
- Baka i nedre delen av ugnen i c:a 12 minuter.
- Kakorna ska vara lite mjuka i mitten.
- Dra av bakplåtspappret från plåten till köksbänken, direkt när kakorna kommit ur ugnen.
- Låt kakorna kallna.
- Smörkräm med hallonsmak: Lägg smöret i en bunke och sikta ner florsocker och vaniljsocker.
- Vispa med elvisp tills blandningen är ljus och porös.
- Vispa ner äggulan och hallonsylten.
- Färga med lite röd karamellfärg.
- Smörkräm med chokladsmak: Rör smöret mjukt.
- Tillsätt sockret och vaniljsocker och rör till en jämn kräm.
- Tillsätt kakao och rör tills det fördelats jämnt.
- Smörkräm med citronsmak: Rör smöret mjukt.
- Tillsätt sockret och vaniljsocker och rör till en jämn kräm.
- Tillsätt citronskal, pressad citron och gul hushållsfärg och rör tills det fördelats jämnt.
- Färdigställande: Bred en klick smörkräm på hälften av makronerna och täck med den andra hälften.
- Förvara i kylskåpet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar